Feiten en cijfers over recreatie en toerisme

 

Carolina Hoeve

.

Recreatie en toerisme spelen een grote rol voor de inwoners van Gelderland. Ongeveer 1 op de 16 Gelderse arbeidsplaatsen is te vinden in deze sector. Bezoekers en inwoners van de provincie besteden jaarlijks € 4,9 miljard (inclusief ruim € 2 miljard vaste- en vervoerskosten) aan dagrecreatieve vrijetijdsactiviteiten, zoals bezoek aan dierentuin en pretpark.

Informatie over dag- en verblijfsrecreatie

De economische betekenis van de vrijetijdseconomie wordt zichtbaar gemaakt door te kijken naar werkgelegenheid. De uitkomsten hiervan treft u in ons statistisch zakboekDeze link opent een andere website aan. Ook zijn dagbezoeken vanuit de Duitse provincies Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen naar Gelderland in kaart gebracht.

Gelderland koploper binnenlandse vakanties

Uit de cijfers blijkt dat Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan, graag naar Gelderland komen. Ruim 1 op de 6 binnenlandse vakanties wordt in deze provincie gehouden. In cijfers zijn dat er ruim 3 miljoen per jaar. Daarmee is Gelderland koploper in Nederland. Bij de toeristenregio’s neemt de Veluwe, net als in 2017, weer de  eerste plek in op de ranglijst van populaire binnenlandse vakantieregio’s.

Continu Vakantie Onderzoek

In het Continu Vakantie Onderzoek (CVO), het Continu Vrije Tijds Onderzoek (CVTO) en het Continu Zakenreizen Onderzoek (CZO) is een schat aan informatie te vinden. Deze onderzoeken bevatten gegevens over ontwikkelingen in het vakantiegedrag, het vrijetijdsgedrag en het zakelijk reisgedrag in onder meer Gelderland.

Documenten

Vrijetijdseconomie 

Continu Vakantie-, VrijeTijds- en Zakenreizenonderzoek (CVO, CVTO en CZO)

Leefstijlonderzoek

Landelijke R&T Standaard